Bemutatkozás

...az Érdi IRKA oldalain

Az Érdi IRKA irodalmi-kulturális folyóirat minden számában bemutatunk egy-egy IRKA- és KÉK-tagot, illetve szervezetet, amellyel kapcsolatban állunk. Az itt található lista megkönnyíti a keresést. Névsor szerint megadja az illetőkről szóló cikkek pontos helyét az újság egyes számaiban. Ezek az IRKA folyóirat menüpont alatt találhatók. LISTA ITT...

Az érdi Irodalomkedvelők klubja

Mód Lajosné 2007. április 13-án alapította ezen a néven, én 2009 áprilisa óta vezetem ezt a művészeti csoportot, vagy ahogy mi neveztük el: az IRKA-kört.

Hiszem, hogy méltóképpen tudtuk folytatni a kezdeti elképzeléseket. Továbbfejlesztettük, hagyományokat teremtettünk, mert sikerült olyan közösséget létrehozni, amely felkutatja, támogatja a tehetségeket, megszólalási, publikálási fórumot teremt számukra.

Fő célunknak azt tartjuk, hogy a tagok lehetőséget kapjanak irodalommal kapcsolatos gondolataik, érzéseik kicserélésére, inspirálják egymást az olvasásra, valamint az autodidakta fejlődésre. Célunk az is, hogy minél többen megismerjék városunk irodalmi életét, hogy bevonjunk más tehetségeket is, és népszerűsítsük az itt alkotókat.

Tevékenységünk sokrétű: együttműködünk a társművészekkel, kiállítások, műterem-látogatások, könyvbemutatók, szerzői estek, irodalmi műsorok, pályázati kiírások révén. Együttléteink így nemcsak az alkotóknak jelentenek élményt, lelki feltöltődést, hanem az érdeklődő közönségnek egyaránt.

Negyedévente megjelenő folyóiratunk az Érdi IRKA (IRodalomKedvelők Alkotásai): színvonalas, értékes, irodalmi igénnyel megírt verseket, prózákat tartalmaz. Nemcsak Érd és vonzáskörzetében élő és alkotó autodidakta szerzők művei olvashatók benne, de azoké a virtuális tagoké is, akik Sopronban, Hajdúdorogon, Pécsen, Erdélyben, Szlovákiában élnek. Gyakorlatilag az egész Kárpát-medencében vannak IRKA-olvasók és -rajongók, sőt az USA-ba, Ausztráliába, Paraguayba is eljutnak kiadványaink – hirdetve érdiségünket.

IRKA-antológiát minden páros évben jelentetünk meg, páratlan évben pedig Poly-Art-antológiát. Az évi 12-13 darab kiadványunkkal stabil, pezsgő irodalmi életet biztosítunk a városban (PA-füzetek, zsebkönyvek, egyéni és gyűjteményes kötetek, válogatások stb.)

2012 óta adományozunk IRKA Irodalmi Díjat, IRKA Emlékérmet 2016 óta adunk ki, Poly-Art Elismerő Oklevelet pedig 2018 óta.

A KÉK (Képzőművészek Érdi Közössége) művészeivel testvéri kapcsolatokat ápolunk, ők illusztrálják kiadványainkat, pályázatainkhoz ők ajánlanak fel értékes díjakat ajándékba, együtt ünnepelünk és kirándulunk. Nemcsak részt veszünk, de aktívan szerepelünk egymás rendezvényein.

Ki lehet tag?
Bárki, aki szívesen megosztja irodalmi élményét, írását a többiekkel.
Nem számít, mi a polgári foglalkozása, nálunk lehetőséget kap, kibontakoztathatja tehetségét.

A Szepes Gyula Művelődési Központban havonta egyszer (általában a második pénteken) körbeüljük a nagy asztalt, és kezdődhet a felolvasás, a versmondás, a könyvismertetés. …Ha valaki szemérmesebb, nem akar szerepelni, csak hallgatni, nincs kötöttség, azt is lehet. Kivárjuk türelmesen, mikor nyílik meg, nem unszoljuk.
Másnak a művét előadni szintén van mód.

Mi már tudjuk: nemcsak olvasni szórakozás, hanem az alkotás folyamata, eredménye is felemelő. Az ajándékvers, az irodalmi totó, a játék egy-egy ünnephez vagy aktuális eseményhez kapcsolódik, felhívjuk egymás figyelmét más kulturális rendezvényekre, előadásokra, ezeket rendszeresen látogatjuk is.
A költészet napi, a húsvéti és az adventi ünnep évek óta jellegzetes hagyomány: kihelyezett (általános iskolában, valamint a templomban rendezett) irodalmi műsorunk (KÉK-kiállítással) egyre nagyobb közönséget vonz.
A hétköznapi találkozókat is ünnepi tartalommal töltjük meg.

Nemcsak lelkes csapat, hanem igazi, összetartó közösség a miénk. Őszintén tudunk örülni egymás sikerének, a felolvasott vagy a kötetben megjelent műnek, az itthon vagy idegenben szerzett elismerésnek.

Daróci Lajosné
klubvezető