Bemutatkozás

...az Érdi IRKA oldalain

Az Érdi IRKA irodalmi-kulturális folyóirat minden számában bemutatunk egy-egy IRKA- és KÉK-tagot, illetve szervezetet, amellyel kapcsolatban állunk. Az itt található lista megkönnyíti a keresést. Névsor szerint megadja az illetőkről szóló cikkek pontos helyét az újság egyes számaiban. Ezek az IRKA folyóirat menüpont alatt találhatók. LISTA ITT...

A POLY-Art Alapítvány

1995-ben hozta létre dr. Tállai Katalin azzal a céllal, hogy városunkban és annak vonzáskörében élő – elsősorban műkedvelő – alkotók számára bemutatkozási és fejlődési lehetőséget biztosítson.

Az általa kimunkált és bevált tevékenységi formákat, rendezvényeket elnökként – az 1998-ban bekövetkezett halála után is – életben tartottam (kiállítások, alkotótelepek szervezése, pódiumestek, irodalmi és képzőművészeti kiadványok megjelentetése).
Az elmúlt évek során általában 25-30 alkotó részvételével közös tárlatot szerveztünk. Ezeken az eseményeken rendszeresen számíthattunk Eőry Emil szobrász- és festőművész, Angyal Mária művészettörténész és Deák Mihály énekművész segítségére, közreműködésére. Ezeken a kiállításokon több mint 70 résztvevő munkáit tudtuk bemutatni. Figyelemre méltó, hogy a POLY-ART-hoz kötődő alkotók közül néhányan egyénileg is kiállítottak (Érd, Százhalombatta, Ercsi, Fonyód, Tárnok, Budapest, Dunaújváros), és sokan eljutottak az Amator artium rendezvénysorozat megyei, illetve országos döntőjéig.
A képzőművészeti alkotótelepeken (az utóbbi 9 évben) Vaád Éva keramikusművész vezetésével a raku-kerámia technikával ismerkedtek meg a résztvevők, alkalmanként átlagosan 10-15 érdeklődővel.
Évenként 2-3 pódiumesten, a kiállításokon sikeresen bemutatkozó, valamint az irodalmi kötetekben megjelenő tehetséges alkotókkal ismerkedhetnek az érdeklődők. Ezeken az esteken bemutattuk Érd alkotó rajztanárait és a művészetekkel kiemelten foglalkozó iskoláit is (Zeneiskola, Kőrösi, Sóskút-Andreetti).
Kiadói tevékenységünk is számottevő. Rendszeresen jelentetünk meg irodalmi antológiákat, pályázati és tematikus zsebkönyveket és tematikus füzeteket, amelyek a Poly-Art alkotócsoportjának (irodalmároknak, képzőművészeknek) műveit mutatják be. Valamennyi kiadványunk 95%-ban önkormányzati pályázat segítségével valósul meg, tevékenységünket Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatja.
A POLY-ART Alapítvány mintegy 100-120 alkotóval áll kapcsolatban, rendezvényeit a Szepes Gyula Művelődési Központban és a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban tartja.

Somfai István
a kuratórium elnöke