Bemutatkozás

A POLY-ART alapítványt 1995-ben hozta létre dr. Tállai Katalin azzal a céllal, hogy a városunkban és annak vonzáskörében élő - elsősorban műkedvelő - alkotók számára bemutatkozási és fejlődési lehetőséget biztosítson.
Az általa kimunkált és bevált tevékenységi formákat, rendezvényeket elnökként - az 1998-ban bekövetkezett halála után is - életben tartottam (kiállítások, alkotótelepek szervezése, pódium-estek, irodalmi és képzőművészeti kiadványok megjelentetése).
Az elmúlt 16 év során minden ősszel (gyakran az Érdi Napok keretében) - általában 25-30 alkotó részvételével - közös tárlatot szerveztünk. Ezeken az eseményeken rendszeresen számíthattunk Eőry Emil szobrász- és festőművész, Angyal Mária művészettörténész és Deák Mihály énekművész segítségére, közreműködésére. Ezeken a kiállításokon több mint 70 résztvevő munkáit tudtuk bemutatni. Figyelemre méltó, hogy a POLY-ART-hoz kötődő alkotók közül néhányan egyénileg is kiállítottak (Érd, Százhalombatta, Ercsi, Fonyód, Tárnok, Budapest, Dunaújváros) és sokan eljutottak az „Amator artium” rendezvénysorozat megyei, illetve országos döntőjéig. A képzőművészeti alkotótelepeken (az utóbbi 9 évben) Vaád Éva keramikusművész vezetésével a raku-kerámia technikájával ismerkedtek meg a résztvevők, alkalmanként átlagosan 10-10 érdeklődővel.
Évenként 2-3 pódiumesten, a kiállításokon sikeresen bemutatkozó, valamint az irodalmi kötetekben megjelenő tehetséges alkotókkal ismerkedhetnek az érdeklődők (ez ideig mintegy 80 fővel). Ezeken az esteken bemutattuk Érd alkotó rajztanárait és a művészetekkel kiemelten foglalkozó iskoláit is (Zeneiskola, Kőrösi, Sóskút-Andreetti).
Kiadói tevékenységünk is számottevő: páratlan években irodalmi antológiát jelentetünk meg (alkalmanként 20-25 szerző írásaival - anyagi forrásainktól függően 200-300 példányban). Most van készülőben a 8. kötet, amelyhez ez alkalommal is önkormányzati támogatásra van szükségünk. Zsebkönyvsorozatunknak 13 könyvecskéje jelent meg, két képeslapsorozatot és két kiállításhoz katalógust adtunk ki. Valamennyi kiadványunk 95%-ban önkormányzati pályázat segítségével valósult meg. A POLY-ART Alapítvány mintegy 100-120 alkotóval tartja a kapcsolatot, rendezvényeit a Szepes Gyula Művelődési Központban és a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban tartja.

Somfai István
a kuratórium elnöke